BERICHT VAN DE ARTISTIEK LEIDER

Resonances 2024  – L’intime & l’extase

Gabriel Fauré is de bron van inspiratie voor de 2024-editie van Festival Resonances.
Het is honderd jaar geleden dat Fauré overleed, en ik kon deze kans niet missen om enkele prachtige juwelen uit zijn kamermuziekrepertoire te programmeren.

Fauré is een geliefde, favoriete componist onder Resonances-muzikanten en het zal voor ieder van ons een traktatie zijn om de kans te krijgen om zich te concentreren op zijn unieke taal, en om vaker dan normaal te reizen naar de bijzonder intieme wereld die hij in zijn muziek creëert.

De muziek van Fauré is gepassioneerd en diepgaand, buitenaards en schijnbaar oneindig, uitbundig en gedurfd declamatorisch, maar verliest nooit een sterk gevoel voor het innerlijke uit het oog.
Hij kan ons naar een wereld brengen waar de tijd stilstaat, en ons schijnbaar voor altijd in een verhoogd rijk van gelukzaligheid laten zweven. Hij lijkt extase te omschrijven als geen andere componist!

De concerten zullen meesterwerken uit Fauré’s jeugd omvatten, zoals zijn eerste vioolsonate en het gevierde eerste pianokwartet, evenals de buitengewone late werken, waaronder zijn tweede cellosonate en zijn prachtige tweede pianokwintet.
We horen muziek van zijn leerlingen als Georges Enescu, Nadia Boulanger en Maurice Ravel, maar ook van zijn leraar en levenslange vriend Camille Saint-Saëns.

Fauré was bij velen geliefd en tijdens het concert ‘Hommage à Fauré’ horen we stukken die door zijn studenten aan hem zijn opgedragen. Het concert culmineert in Ravels beroemde strijkkwartet.

Naast het festivalthema zal er ook muziek te horen zijn, zoals het uitbundige en speelse strijkkwintet van Mozart, het optimistische strijkkwartet in D-majeur uit Beethovens cyclus opus 18 en het zelden uitgevoerde strijkkwintet van Bruckner.
Het flamboyante 1e pianotrio van Saint-Saens staat naast het schitterende 2e pianotrio van Schumann, wiens muziek Fauré zo aanbad.
In het zaterdagochtendconcert worden de strijkers bijgestaan door enkele blazers voor een octet van Jean Françaix, dat een wereld oproept die doet denken aan de films van Jaques Tati.
Jean-Luc Fafchamps’ gedurfde transcriptie van Franse populaire liedjes gaat vooraf aan het sublieme pianotrio van Ravel.
Het slotconcert van het festival zal twee absolute meesterwerken bevatten: Fauré’s tweede pianokwartet, gevolgd door het jeugdige en briljante Octet van zijn leerling Enescu.

Hoewel de meeste concerten in onze vertrouwde Halloy-schuur zullen plaatsvinden, ben ik heel blij dat we Resonances dit jaar uitzonderlijk voor de allereerste keer naar Namen zullen brengen! Het openingsconcert vindt plaats in de prachtige zaal van Le Grand Manège en bestaat uit een gevarieerd programma uitgevoerd door maar liefst 17 festivalmuzikanten. Een moment om niet te missen!

In deze soms verontrustende wereld hoop ik dat de magie van Fauré en de muziek van alle andere componisten, uitgevoerd in de bijzondere intieme sfeer van de schuur in Halloy, ons zal vervoeren naar een wereld waar de tijd even stilstaat en waar we bijzondere momenten van genot en vreugde kunnen delen!

©Festival Resonances
Design by OSlink